Your search results

Krantenbericht de stentor 05-03-2013In Duitsland is de huizenmarkt booming. Steeds meer buitenlanders kopen er onroerend goed.
BERLIJN – Björn Husted (46) werkte 25 jaar op een bank in Odense, Denemarken. Tot hij zag hoe collega’s ziek werden van de stress.
„De crisis houdt enorm huis in Denemarken”, zegt Husted. „Ik heb meegemaakt hoe kennissen van mij een einde aan hun leven maakten wegens alle ellende. Mijn vrouw en ik besloten om een nieuw leven te beginnen in Duitsland.”

In tegenstelling tot in veel andere Europese landen gaat het in Duitsland economisch goed. Husted, die twee puberkinderen meenam, vond dan ook redelijk snel werk op een makelaarskantoor. Zijn talenkennis komt goed van pas want vooral de zaken met buitenlanders lopen op rolletjes. Husted ziet allerlei nationaliteiten langskomen: „Behalve Denen ook veel Spanjaarden, Grieken, Fransen, Russen, Israëliërs, Nederlanders.” Onlangs verkocht hij niet een of twee, maar zes woningen aan een Italiaans stel. „Die waren bang dat hun spaargeld op de bank niet meer veilig is en zochten een goede investering.”
De huizenprijzen in Duitse steden zijn de afgelopen jaren spectaculair gestegen. Lang was onroerend goed in grote delen van

Duitsland , waaronder ook de hoofdstad Berlijn , in vergelijking met andere West-Europese landen opvallend goedkoop. Daarin komt nu snel verandering, mede door de toestroom van buitenlandse investeerders. In sommige delen van Berlijn zijn in een paar jaar tijd de prijzen met wel 75 procent gestegen. De Nederlandse makelaar Jan Boeles (63), die al ja-ren in Berlijn leeft en werkt, heeft die ontwikkeling van nabij meegemaakt. Vandaag leidt Boeles een jong Fins-Belgisch stel rond, Kevin Sandeman en Anne-Katrine
Pesola, twee medisch specialisten uit Helsinki. Ze kochten al eerder een woning in Berlijn, als belegging, en zijn nu op zoek naar een tweede appartement. „Berlijn is een fijne, bruisende maar ook rustige stad”, zegt Sandeman. „En de stad is populair, we kunnen onze woning makkelijk verhuren.”
In hetzelfde woonblok, in het oude centrum van West-Berlijn, heeft een Nederlands tandartsen-echtpaar van middelbare leeftijd, afkomstig uit Haarlem, zojuist de sleutel van de nieuwe koopwoning ontvangen. Zij kochten het tweekamerappartement als aanvulling op hun pensioen. Want dat de huizenprijzen nog verder zullen stijgen, hoewel niet in het tempo van de afgelopen jaren, daar zijn de meeste deskundigen het over eens.
Dreigt er in Duitsland dan geen huizenmarkt-zeepbel, zoals in Nederland en Spanje? Nee, verzekert Boeles. „Duitse hypotheek-ver-strekkers zijn conservatief en voorzichtig met het geven van leningen. Je moet een substantieel bedrag aan eigen kapitaal meenemen.” Bovendien kent een stad als Berlijn, met 3,5 miljoen inwoners, inmiddels krapte op de woningmarkt. Stonden een jaar of tien geleden nog tienduizendenwoningen leeg, tegenwoordig is woonruimte schaars wegens onverwacht hoge aantal nieuwkomers: zo”n 40.000 zijn het er per jaar. In Berlijn, koppen kranten steeds vaker, dreigt woningnood. Ondanks de aantrekkelijke prijsontwikkeling en de lage rente huren veel Duitsers liever.

Maar veel huurders in de grote steden ondervinden nu de gevolgen van de boom op de huizenmarkt: grote Duitse en buitenlandse investeerders kopen hele woonblokken op, ze saneren de appartementen en verhogen de huren soms aanzienlijk. Bewoners die de hogere huren niet kunnen opbrengen moeten elders hun toevlucht zoeken.

Deze ontwikkeling leidde al tot woedende protesten van de oorspronkelijke huurders tegen de aanwezigheid van de ‘rijke nieuwkomers’. Die zouden de sociale structuur in de oude wijken bedreigen en autochtone Berlijner’s uit hun huizen jagen.
Husted is opgelucht dat zijn drieste besluit om te emigreren naar Berlijn, zonder dat hij vooruitzicht had op een baan, goed heeft uitgepakt.
„Dankzij de huizen-boom.” En Boeles ziet alweer nieuwe kansen opdoemen. Na de hausse in het oosten van de stad, is nu het westen van Berlijn aan de beurt, zegt hij. „Daar vind je nog prachtige woningen. En voor een mooie prijs.” Nergens in Duitsland stijgen de huizenprijzen zo sterk als in Berlijn. De belangstelling voor woningen in de hoofdstad is bijna twee keer zo groot als in steden als München, Hamburg of Düsseldorf. Sinds 2007 stegen de huizenprijzen in Berlijn met gemiddeld 45 procent. In sommige gewilde wijken bedraagt de stijging zelfs 75 procent. Vorig jaar ging 1,7 miljard euro om in transacties op de Berlijnse woningmarkt. In Hamburg ging het om 375 miljoen euro, in München 290 miljoen en het Roergebied 270 miljoen euro.

Die Verwaltungsgesellschaft de Bie berät unverbindlich über Anlagemöglichkeiten im Immobiliensektor. Unser Ziel ist es, als unabhängige Organisation eine Auswahl aus dem vielfältigen Angebot von Immobilien speziell für Ihre Bedürfnisse zu finden.
Wichtige Kriterien für de Bie sind Transparenz und Exklusivität.
Auf der Web Site von de Bie Verwaltungsgesellschaft finden Sie eine Auswahl von diversen Immobilen, aus denen Sie Objekte, die für Sie von Interesse sind, auswählen können. Wir arbeiten auch als Immoscout Gerne können Sie uns auch beauftragen, nach Immobilien entsprechend Ihrer Vorstellung Ausschau zu halten.
Die Seiten von de Bie bieten Ihnen verschiedene Immobilien Objekte, egal ob Sie in Deutschland wohnen oder umsiedeln wollen, oder ob Sie ein Ferienhaus in Deutschland suchen.
Die Verwaltungsgesellschaft de Bie ist kein Makler. Alle Immobilien befinden sich in eigenem Besitz. Provisionskosten entfallen somit.